Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

The Last Station


The Last Station … ♥

«Everything that I know..
I know only because I love»
Λέων Τολστόι.


Δεν θα ξεχάσω την ηρεμία της..
Κοιτώντας το κουτί
Που αναπαύεται ο άνδρας της…

Ύστερα από 48 χρόνια γάμου…


«Εσύ δεν μπορείς να μιλήσεις, αλλά σε ακούω.
Με αγαπάς;
Ούτε εγώ σταμάτησα ποτέ να σε αγαπάω, μικρό μου πουλάκι.»

Πρώτη ανακοπή ……

Η ταινία μας περιγράφει την ζωή του γνωστού και σεβαστού συγγραφέα Λέων Τολστόι που έζησε στην Ρωσία. Οι ιδέες του αντικρούονταν τις κοινωνικές αξίες. Απορρίπτει την ιδιωτική ιδιοκτησία και τάσσεται υπέρ της παθητικής αντίστασης.

Ήθελε την ισότητα των ανθρώπων και πίστευε πως τα πλούτη των πλουσίων, εμποδίζουν τις ζωές των πτωχών. «Αλήθεια πιστεύεις ένας φτωχός μετά από χρόνια θα προτιμήσει μονάχα να τρώει και να πίνει;».

Πλούσιος αλλά και ταπεινός κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αμελήσει παντελώς την εξωτερική του εμφάνιση, βλέπεις είχε στο μυαλό του περισσότερο τα πνευματικά ερεθίσματα. Είχε ζήσει έντονο βίο σε νεαρή ηλικία και ύστερα έγραφε λόγια όπως : «τα σώματα μας όταν πλησιάζουν το ένα στο άλλο, δεν υπάρχουν. Όλα είναι μία ψευδαίσθηση.»

Διατύπωσε την θεωρία πως όλες οι θρησκείες μιλούν για ένα πράγμα; Την αγάπη, όμως και ο ίδιος, αμφιταλαντευόταν μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου και συναισθημάτων. Συχνά οι εικόνες από τις εμπειρίες του, τον έβαζαν σε σκέψεις. Το παρελθόν το έχουμε πάντα στην πλάτη μας άλλωστε, όσο και να αλλάξουμε και πάντα κάτι θα θυμόμαστε πάνω σε αυτό. Το παρελθόν όμως μπορεί και να μας διδάξει και να μας αλλάξει προς το καλύτερο.

Η γυναίκα του, Σοφία Αντρέγιεβνα, τον βοηθούσε πάντα στα γραπτά του και ας ήταν διαφορετικοί χαρακτήρες. Ίσως τελικά να είναι καλύτερα έτσι, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Όσο και να διαφωνούσαν, αυτό που έμενε εν τέλι ήταν το αίσθημα της αγάπης.

Εκείνη όμως δεν ασπάζεται τις απόψεις του άνδρα της. Θεωρεί πως το πνευματικό του κληροδότημα και τα δικαιώματα του έργου του, ανήκουν σε αυτή και την οικογένειά τους. Από την άλλη o πιστός οπαδός των ιδεών του Βλαδιμίρ Τσέρτκωφ, τον οποίο ο Τολστόι εκτιμά πολύ και θεωρεί φίλο του, πιστεύει ότι το έργο του συγγραφέα ανήκει στο 'Ρωσικό Λαό' και στέλνει τον πρόθυμο θαυμαστή του συγγραφέα, Βαλεντίν Μπουλγκάκοφ, ως γραμματέα στο σπίτι του Τολστόι, με σκοπό να γίνει ο προσωπικός του γραμματέας και συγχρόνων να κατασκοπεύσει τη Σοφία.


Πλούτη εναντίον πραότητας
Συναισθήματα εναντίον ηθικής
Σκέψεις εναντίον της ηρεμίας.

Τελικά οι αποφάσεις που θα πάρει ο Λέων Τολστόι θα φέρουν την ηρεμία στην οικογένεια του;

Το σίγουρο είναι πάντως πως οι ζωές όλων θα αλλάξουν καθώς τα γεγονότα τρέχουν. Αντιθέσεις και μυστήριες συζητήσεις θα ανακαλύψει ο απεσταλμένος του γραμματέας, ο Βαλ, όμως και εκείνος θα βρει την αληθινή αγάπη.

Και ο Λέων, ύστερα από συνεχείς καυγάδες με την γυναίκα του και πλήρη σύγχυση με τα γραπτά του, θα αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι του .. όμως ο χρόνος, τον κάνει να θέλει να την ξαναδεί.. και τότε η αγάπη θα φανεί ξανά στις ψυχές των ανθρώπων..

Και ύστερα δάκρυα συγκίνησης..

«Ο Θεός μαζί σου , Σοφία Αντρέγιεβνα.». «Ο Θεός να σε ευλογεί.»
«Θα προσευχόμαστε για εσάς, κόμισσα!»


«Όλα όσα ξέρω..
Τα ξέρω μόνο επειδή αγαπώ.»
Λέων Τολστόι.


Τίτλος ταινίας: The Last Station
Σκηνοθεσία: Michael Hoffman
Πρωταγωνιστούν: Paul Giamatti, James McAvoy, Christopher Plummer
Κριτική από το Imdb: 7,2/10
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Detachment

«Στη διάρκεια μιας θαμπής, σκοτεινής και αθόρυβης ημέρας... το φθινόπωρο εκείνου του έτους... καθώς τα σύννεφα κρέμονταν απειλητικά χαμηλά απ' τα ουράνια... και μόλις έχοντας διασχίσει, πάνω σε άλογο, μόνος... ένα απομονωμένο και θλιβερό κομμάτι της χώρας.. αργά βρέθηκα, καθώς έπεφτε το υγρό σκοτάδι... να κοιτάζω το μελαγχολικό Σπίτι των 'Ασερ. Ξέρω πως δεν ήταν όπως παλιά... αλλά μια ματιά στο κτίσμα... μου έφερε μια αίσθηση αφόρητης κατήφειας που πλημμύρισε το πνεύμα μου... κοίταξα το έρημο τοπίο τριγύρω... τους γυμνούς τοίχους... και τους λίγους λευκούς κορμούς, μαραζωμένων δέντρων... μέσα σε απόλυτη κατάθλιψη… Δεν υπήρχε ψυχρότητα... αλλά κάποιο ναυάγιο... μιας αηδιασμένης καρδιάς.» Η κοινωνική ταινία της εβδομάδας φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της αποσύνθεσης. Σε ένα σχολείο μιας περιοχής της Αμερικής οι καθηγητές χάνουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον για προσφορά στην μάθηση, καθώς τα προβλήματα στη

Pi

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο, για να αναλύσουμε μια ταινία του 1998. Η ταινία Pi παρουσιάζει την ιστορία ενός μαθηματικού. Ο νεαρός αυτός ιδιοφυής είχε πνευματική ανησυχία ως προς τα πρότυπα που παρουσιάζουν οι μαθητικοί τύποι πράξεων και ήθελε να βρει την πηγή της ύπαρξης τους. Σε μια καθημερινότητα εμμονής και προσκόλλησης στον στόχο του, η ταινία μας παρουσιάζει την πορεία του από την ιδέα του μέχρι και την τελευταία του πράξη αφοσίωσης. Στην γρήγορη Αμερική με τις μεγάλες ευκαιρίες και κάθε φιλοσοφία, ο πρωταγωνιστής αναπτύσσει τις ιδέες του και χάνεται εντέλει μέσα σε αυτές. Σκηνοθετικά η ταινία εκφράζει το απόλυτο ψυχολογικό αποτέλεσμα της εμμονής, με το ασπρόμαυρο στοιχείο του χρώματος να κάνει πιο έντονο το συναίσθημα. Τα κοντινά πλάνα δείχνουν την απόλυτη αφοσίωση, ενώ η οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή του πρωταγωνιστή περιτριγυρίζεται από μυστηριακές μουσικές νότες και περίεργα βλέμματα. Παράλληλα η ταινία εντάσσει και το θρησκευτικό ιδεώδες στα εμμονικά πλαίσια, δίδο

Sin Nombre- Χωρίς Ταυτότητα

Sin Nombre- Χωρίς Ταυτότητα ... ♥ Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το αρνηθείς.. είναι το διακριτό της ζωής… Υπάρχουν κάποιες πόλεις στις οποίες ισχύει η φράση «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»… Υπάρχουν περιοχές σε όλο τον κόσμο, αλλά συγκεκριμένα για αυτή την ταινία στο Μεξικό.. όπου η τιμιότητα και η αγνή προσπάθεια δεν υφίσταται. Εκεί όπου η εξουσία είναι καθημερινή υπόθεση.. και μετατρέπεται σε βία. Γιατί έτσι είναι.. στις συμμορίες έχουν συνηθίσει να λένε: Η οικογένεια είναι πάντα οικογένεια.. Και αν παραβιάσεις αυτό τον νόμο.. είσαι νεκρός… Τσιάπας, Νότια του Μεξικού. Ο νεαρός «Κάσπερ» είναι χρόνια στην συμμορία και θεωρείται πλέον παλιός, ένας κλασσικός γκάνγκστερ, αφού έχει κλέψει, έχει σκοτώσει.. και ότι άλλο του ζήτησαν από την «οικογένεια». Παράλληλα, ο έρωτας του για την Μάρθα Μαρλέν τον κάνει πλέον λιγότερο σκληρό και όχι συνεπή στις υποχρεώσεις του. Είναι για εκείνος ο καλός της αλλά και μυστήριος Γουίλι.. Όταν θα μπεί στην «οικογένεια» ο πιτσιρι