Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Inception


Inception

Η Άπαρξη ξεκίνησε..

Ακροβατώντας μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται στην βάση των ονείρων και του υποσυνείδητου. Πως μπορείς να παρεμβαίνεις μέσα στα όνειρα ενός ανθρώπου την ώρα που κοιμάται και να του ελέγχεις τις ιδέες, τα συναισθήματα μέχρι να έρθει η σύγχυση. Ποιος μπορεί να ελέγξει ύστερα την κρίση σου στο τι είναι αληθινό και τι όχι;

Καρέ καρέ η ταινία μπορεί να σας θυμίσει εύκολα το Matrix καθώς έχουμε την μέθοδο της ύπνωσης με τα μηχανήματα και την τεχνολογία να παρεμβαίνει στον ανθρώπινο νου, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε συγκεκριμένα για το όνειρο.. και πιο ειδικά για το υποσυνείδητο ενός ανθρώπου..

Μέχρι να το βαπτίσει η Φιλοσοφία και να το συγκεκριμενοποιήσει η Ψυχολογία, δεν ξέραμε για το υποσυνείδητο, ούτε καν τι είναι. και τώρα φθάσαμε να βλέπουμε μέσα από τις εικόνες σε αυτό. Μπορούμε να κλέψουμε μία επιθυμία, μία συνήθεια, άρα με τον ίδιο τρόπο και να παράγουμε μία ιδέα σε έναν άνθρωπο. Να ελέγξουμε την επιλογή του με βάση την δική μας κρίση και θέληση.

«Όταν ονειρεύεσαι, ο νους σου είναι ελεύθερος να σκεφτεί τα πάντα και δεν υπάρχουν όρια. Υπάρχουν πάντα θετικά συναισθήματα και ανάγκη για κάθαρση. »

Στον όνειρο βλέπεις τις σκέψεις σου και γίνεσαι εσύ ο αρχιτέκτονας των αναπαραστάσεων και των εικόνων μέσα σε αυτό. Οι φόβοι μπορεί να γίνονται εντονότεροι., όπως και οι αναμνήσεις. Αν δεν βουτήξεις ήρεμα μέσα στο όνειρο σου θα εμφανιστούν οι προβολείς και τα βλέμματα τους θα σε τρομάξουν.

Ο Leonardo Di Caprio σε μια συγκλονιστική ερμηνεία ζωής, καλείται να παράγει μία ιδέα σε έναν άνθρωπο έτσι ώστε να του αλλάξει την γνώμη για ένα εταιρικό θέμα. Αναγκάζεται να κινηθεί σε αυτή την μη νόμιμη δουλειά λόγω των προσωπικών του ζητημάτων. Θα τον βοηθήσει η νεαρή αρχιτέκτονας στα κτίρια και τους λαβύρινθους που χρειάζονται, αλλά και η αφοσιωμένη ομάδα του.

Γιατί σίγουρα έτσι είναι, αν είσαι τυχερός και σπουδάσεις κάτι που σου αρέσει πολύ και ύστερα το εξασκείς και το λατρεύεις δεν μπορείς να δεις τα πράγματα άσχημα ούτε να κάνεις κακό στους άλλους .. ή μήπως ίσως και να μπορείς…

Και ανάμεσα σε όλα αυτά.. το Totem.

«Ήταν τόσο ερωτευμένοι.. τόσο δεμένοι…»
Ήξεραν να μπαίνουν μαζί στο παιχνίδι των ονείρων.. τι ωραία να έχεις αυτά που θέλεις μονάχα.. σιγά σιγά δημιούργησαν τον δικό τους κόσμο.. και ζούσαν μέσα σε αυτό.. όμορφα σπίτια, ψηλά κτίρια.. μα και οι δικές μας αναμνήσεις.. κινητές θερμο-ψεύτικες οι ζωές.. στον παράδεισο μας.. και εγώ να θέλω να αποχωριστώ την πραγματικότητα.. αφού την ζω εδώ… σε κρύβω στα πιο ξεχασμένα συρτάρια.. εκεί όπου θα ήθελα να μην σε βρουν και μου κάνουν κακό..»

Ή μήπως σε βρήκαν πριν καν σκεφτώ να σε κρύψω;

50 χρόνια σαν Θεοί .. ποιος χρειάζεται την πραγματικότητα…

Και ύστερα ο θάνατος είναι η μόνη λύση.. μπαίνεις μέσα στο τρένο και ξέρεις πως θα σε πάει στην άκρη του ταξιδιού, δεν είσαι όμως σίγουρος, αλλά δεν έχει σημασία.. αφού θα είμαστε μαζί .. ξανά! Νέοι!

Η αγάπη και η εμμονή του Κομπ στην γυναίκα του δείχνουν την ανθρώπινη και συναισθηματική πλευρά ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να ξεπεράσει και να αποδεχτεί την πραγματικότητα, όταν οι ενοχές των σκοτώνουν.

Οι εικόνες του υποσυνείδητου την δείχνουν συχνά στις τρυφερές τους στιγμές, στα όμορφα λόγια τους, στην επέτειο τους, τα λατρεμένα τους παιδιά, μα τα πρόσωπα τους δεν φανερώνονται ακόμα.. δεν θα το άντεχε εκείνος άλλωστε.

Και η προσμονή να τα δει με τα μάτια της πραγματικότητας τον κάνουν να συνεχίζει την αποστολή του..


Το όνειρο μέσα στο όνειρο, και τα διαφορετικά καρέ με όμορφες παραστάσεις από δωμάτια – πλατείες – θάλασσες – τοπία – και απλούς καθρέπτες να σε συναρπάζουν και να σε μπερδεύουν γλυκά καθώς η υπόθεση σε βοηθάει να ξεμπερδευτείς.. αφού άλλωστε η δουλειά είναι απλή .. το θέμα είναι θα καταφέρει ο Κομπ να πείσει με την ιδέα του τον νεαρό επιχειρηματία;


Πρωταγωνιστούν μαζί με τον Leonardo Di Caprio, η σύντροφος του στην ταινία Marion Cotillard, ως η γλυκιά και άλλοτε επικίνδυνη ανάμνηση. Την συναντήσαμε στην ταινία- μιουζικαλ Nine. Ο ήρεμος ανερχόμενος ηθοποιός Joseph Gordon-Levitt αφοσιωμένος στους συνεργάτες του και στην πίστη του για το όνειρο. Τον είδαμε επίσης, στην κοινωνική ταινία Uncertainty. Η Ellen Page η νεαρή και σοφή αρχιτέκτονας που βοηθάει τον Κομπ στην σχεδίαση του ονείρου τηρεί πιστά την παραπάνω από υπεύθυνη δουλειά της.

Επίσης κοντά τους οι: Ken Watanabe (Memoirs of a Geisha), Cillian Murphy (The Dark Knight και The Edge of Love) και ο Dileep Rao (Avatar).



You're waiting for a train, a train that will take you far away. You know where you hope this train will take you, but you can't be sure. But it doesn't matter - because we'll be together.


Περιμένοντας να σταματήσει.. το Totem..

Πως είσαι τόσο σίγουρος πως δεν είμαι αληθινή; Συνέχεια έψαχνες για το τι είναι αληθινό και τι όχι.. Όταν μπορείς να μείνεις εδώ μαζί μου…

Δεν έχει σημασία .. αφού θα είμαστε μαζί ..


Τίτλος ταινίας: Inception

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Σκηνοθεσία: Christopher Nolan

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Detachment

«Στη διάρκεια μιας θαμπής, σκοτεινής και αθόρυβης ημέρας... το φθινόπωρο εκείνου του έτους... καθώς τα σύννεφα κρέμονταν απειλητικά χαμηλά απ' τα ουράνια... και μόλις έχοντας διασχίσει, πάνω σε άλογο, μόνος... ένα απομονωμένο και θλιβερό κομμάτι της χώρας.. αργά βρέθηκα, καθώς έπεφτε το υγρό σκοτάδι... να κοιτάζω το μελαγχολικό Σπίτι των 'Ασερ. Ξέρω πως δεν ήταν όπως παλιά... αλλά μια ματιά στο κτίσμα... μου έφερε μια αίσθηση αφόρητης κατήφειας που πλημμύρισε το πνεύμα μου... κοίταξα το έρημο τοπίο τριγύρω... τους γυμνούς τοίχους... και τους λίγους λευκούς κορμούς, μαραζωμένων δέντρων... μέσα σε απόλυτη κατάθλιψη… Δεν υπήρχε ψυχρότητα... αλλά κάποιο ναυάγιο... μιας αηδιασμένης καρδιάς.» Η κοινωνική ταινία της εβδομάδας φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της αποσύνθεσης. Σε ένα σχολείο μιας περιοχής της Αμερικής οι καθηγητές χάνουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον για προσφορά στην μάθηση, καθώς τα προβλήματα στη

Pi

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο, για να αναλύσουμε μια ταινία του 1998. Η ταινία Pi παρουσιάζει την ιστορία ενός μαθηματικού. Ο νεαρός αυτός ιδιοφυής είχε πνευματική ανησυχία ως προς τα πρότυπα που παρουσιάζουν οι μαθητικοί τύποι πράξεων και ήθελε να βρει την πηγή της ύπαρξης τους. Σε μια καθημερινότητα εμμονής και προσκόλλησης στον στόχο του, η ταινία μας παρουσιάζει την πορεία του από την ιδέα του μέχρι και την τελευταία του πράξη αφοσίωσης. Στην γρήγορη Αμερική με τις μεγάλες ευκαιρίες και κάθε φιλοσοφία, ο πρωταγωνιστής αναπτύσσει τις ιδέες του και χάνεται εντέλει μέσα σε αυτές. Σκηνοθετικά η ταινία εκφράζει το απόλυτο ψυχολογικό αποτέλεσμα της εμμονής, με το ασπρόμαυρο στοιχείο του χρώματος να κάνει πιο έντονο το συναίσθημα. Τα κοντινά πλάνα δείχνουν την απόλυτη αφοσίωση, ενώ η οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή του πρωταγωνιστή περιτριγυρίζεται από μυστηριακές μουσικές νότες και περίεργα βλέμματα. Παράλληλα η ταινία εντάσσει και το θρησκευτικό ιδεώδες στα εμμονικά πλαίσια, δίδο

Sin Nombre- Χωρίς Ταυτότητα

Sin Nombre- Χωρίς Ταυτότητα ... ♥ Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το αρνηθείς.. είναι το διακριτό της ζωής… Υπάρχουν κάποιες πόλεις στις οποίες ισχύει η φράση «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»… Υπάρχουν περιοχές σε όλο τον κόσμο, αλλά συγκεκριμένα για αυτή την ταινία στο Μεξικό.. όπου η τιμιότητα και η αγνή προσπάθεια δεν υφίσταται. Εκεί όπου η εξουσία είναι καθημερινή υπόθεση.. και μετατρέπεται σε βία. Γιατί έτσι είναι.. στις συμμορίες έχουν συνηθίσει να λένε: Η οικογένεια είναι πάντα οικογένεια.. Και αν παραβιάσεις αυτό τον νόμο.. είσαι νεκρός… Τσιάπας, Νότια του Μεξικού. Ο νεαρός «Κάσπερ» είναι χρόνια στην συμμορία και θεωρείται πλέον παλιός, ένας κλασσικός γκάνγκστερ, αφού έχει κλέψει, έχει σκοτώσει.. και ότι άλλο του ζήτησαν από την «οικογένεια». Παράλληλα, ο έρωτας του για την Μάρθα Μαρλέν τον κάνει πλέον λιγότερο σκληρό και όχι συνεπή στις υποχρεώσεις του. Είναι για εκείνος ο καλός της αλλά και μυστήριος Γουίλι.. Όταν θα μπεί στην «οικογένεια» ο πιτσιρι