Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

A Single Man


Η ταινία μας περιγράφει την ζωή του ομοφυλόφιλου καθηγητή George Falconer, όπως εκτυλίσσεται ύστερα από τον θάνατο του αγαπημένου του Jim. Σημείο αναφοράς στην απώλεια και την αγάπη, βλέπουμε την μελαγχολία να στεριώνει μέρα με την μέρα σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος βλέπει την καθημερινότητα του ως μια πετρώδης ρουτινιασμένη ζωγραφιά η οποία αν ήταν φράση θα ονομαζόταν: άλλη μια μέρα πριν το τέλος.

Μια ταινία μας περιγράφει την ματαιοδοξία και την κατάθλιψη που μπορεί να νιώσουν οι άνθρωποι όταν χάνουν τους αγαπημένους τους. Όταν χάνουν κάθε ελπίδα για αλλαγή και ανανέωση, την ομορφιά της συντροφικότητας. Τα πάντα στο σπίτι τον θυμίζουν και στο τηλέφωνο δεν περιμένει να είναι κανείς.. γιατί με δυσκολία απαντάει. Λογική η αντίδραση..

Η ζωή δεν σταματάει όταν συνηθίσουμε μια δουλειά, αλλά όταν χάνουμε την αγάπη. Την αγάπη εκείνη που μας έπαιρνε από όλες τις ρουτίνες και τις έκανε να φαίνονται αόρατες και ασήμαντες..

Μια ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να δώσει γνώση στους μαθητές του, δεν μπορεί να εκφραστεί.. το πένθος τον έχει κυριαρχήσει.. Τα βράδια καθώς κοιτάζει το όπλο του κάνει μαύρες σκέψεις. και φέρνει ταραχή μόνο στην ιδέα πως θα ήθελε να τερματίσει την ζωή του.

Η καλύτερη του φίλη Charley με την οποία είχαν δεσμό κάποτε, είναι ακόμη ερωτευμένη μαζί του και του συμπαραστέκεται με τον δικό της φιλικό-ερωτικό τρόπο που όμως δεν του φθάνει.. γιατί η φύση του ζητάει άλλα πράγματα.. και η ψυχολογία του δεν του αφήνει περιθώρια να δραπετεύσει. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν όμως παρόλα αυτά, δείχνει την πραγματική τους χημεία και επικοινωνία, μια παράξενη φιλία η οποία δείχνει ίσως την πραγματική αγάπη που μπορούν να νιώσει ένας άνδρας για μια γυναίκα και να στεριώσει.

Μια μέρα και ενώ ο καθηγητής θα πάει στο Πανεπιστήμιο όπου και δουλεύει θα συναντήσει έναν μαθητή , ο οποίος θα τον πλησιάσει περισσότερο από ότι θα περίμενε. Θα καταφέρει αυτή η προσέγγιση να αλλάξει την ψυχολογία του ή θα τον οδηγήσει πιο πολύ στο κενό;

Η Julianne Moore στον ρόλο της απογοητευμένης γυναίκας μας πείθει με την απογοήτευση της και την νεαρή ακόμα ενθουσιώδης έκφραση της στον πρωταγωνιστή. Δεν τον ξεπέρασε ποτέ και δεν περνάει στιγμή που να μην το δείχνει. Ο Colin Firth στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μας εντυπωσιάζει και μας αγγίζει πιστά στην δικαιολογημένη ψυχολογία του και την αληθινή του αγάπη. Ένας μετρημένος άνθρωπος που προσπαθεί απλά να επιβιώσει για τις επόμενες 24 ώρες.
Ένας άνδρας μόνος, προσπαθεί να ισορροπήσει την ζωή του..

«Και κάπως έτσι μια μέρα θα έρθει να σε πάρει».

Τίτλος ταινίας: A Single Man
Σκηνοθεσία: Tom Ford
Πρωταγωνιστούν: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode, Nicholas Hoult.
Κριτική από το Imdb: 7,6/10
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The Words

Έφθασε η ταινία που όλοι περιμέναμε. Τα λόγια θα μας αποκαλύψουν τις ζωές και τα μυστικά εκείνων όπου οι πράξεις τους φθίνουν. Ο Rory είναι ένας ανερχόμενος συγγραφέας που δυσκολεύεται να θέσει τον εαυτό του στην τέχνη, αφού συχνά αναβάλλει την δημιουργία του πρώτου του βιβλίου. Παράλληλα η προσωπική του ζωή προχωράει ιδανικά καθώς έχει βρει την γυναίκα της ζωής του και μένουν ήδη μαζί. Μια μέρα και εντελώς ξαφνικά θα βρει μια τσάντα που φέρει το βάρος κάποιων χρόνων. Σύντομα ο Rory θα ανακαλύψει την ιστορία που θα τον βοηθήσει να γίνει αρεστός. Σύντομα τα λόγια του ίσως να έχουν και αξία, ακόμα και αν είναι δανεικά. Μια δραματική ιστορία που φέρνει στο προσκήνιο μορφές καθημερινότητας που εκφράζονται μέσα από τις λέξεις: επιθυμία, έκφραση, δημιουργία, μυστήριο, ψέμματα και ελπίδα. Η ταινία θίγει τις ευκαιρίες της στιγμής και τις πράξεις των ανθρώπων. Και το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πράξης μπορεί να επηρεάσει πιο πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους παρά το ιδεώδες του πλήθους. Με

Ανερχόμενες ταινίες του 2013

Beautiful Creatures Ο συναισθηματικός Ethan λαχταράει να ξεφύγει από την γενέτειρα πόλη του. Μια μέρα θα γνωρίσει την νεοφερμένη και μυστήρια Lena και η έλξη τους θα είναι έντονη. Παράλληλα περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην καθημερινότητα τους και θα κληθούν μαζί να εξερευνήσουν τα σκοτεινά μυστικά από τις οικογένειες τους, αλλά και της ιστορίας για την πόλη τους. Η συναισθηματική ιστορία της συγγραφέως Kami Garcia , με τον ελληνικό τίτλο «Όμορφα Πλάσματα» που μέλλει να κερδίσει τους ρομαντικούς σινεφίλ. Χαρακτηρίζεται ήδη ως άλλο ένα ανερχόμενο έπος για το 2013. The Mortal Instruments : City of Bones Η Clary Fray ζούσε μια συνηθισμένη ζωή στην Νέα Υόρκη. Όλα θα αλλάξουν όμως, όταν ξαφνικά ένας δαίμονας θα απαγάγει την μητέρα της. Η φοβισμένη τώρα Clary θα κληθεί να σώσει την μητέρα της με την βοήθεια του νεαρού κυνηγού Jace Wayland , απλά για να ανακαλύψει στοιχεία για την οικογένεια της που θα αλλάξουν για πάντα την ζωή της. Ένα συναισθηματικό και με δράση

Dark Shadows

Πέτυχε άλλη μια Depp-Burton συνταγή Η ιστορία σε όλους γνωστή με τον Johnny Depp στον πρωταγωνιστικό ρόλο με την αποκλειστική αυτή βαμπιρική υπόθεση να πλησιάσει και άλλες πλευρές ζωής. Ο Barnabas Collins είναι ένας νέος που ζει στην Αγγλία με τους γονείς του. Από μικρός έκανε παρέα με την νεαρή. Όταν θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει με τους γονείς του στην Αμερική, θα έρθει μια  καινούργια ζωή για εκείνον. Ακολουθώντας την οικογενειακή επιχείρηση προσπαθεί να βρει τον εαυτό του πλέον στην μεγάλη αυτή χώρα. Συνεχίζοντας την φιλία του με την Angelique αλλά με κανένα ερωτικό ενδεχόμενο, ανοίγει μέτωπο με τις πιο σκοτεινές πόρτες της καρδιά της, μιας πραγματικής μάγισσας. Η εκδίκηση θα στηθεί βασανιστικά τέλεια και έτσι όταν δεν θα το περιμένει, ο Collins θα έρθει αντιμέτωπος με την μαύρη μαγεία και θα μεταμορφωθεί σε βρικόλακας. Φυλακισμένος πλέον στην δική του αιωνιότητα καλείται ύστερα από σειρά γεγονότων να αντιμετωπίσει τα αιώνια συναισθήματα ζήλειας και μίσους της. Βρισκόμαστε όμως